2011. október 30., vasárnap

Geocaching 3.

"Természetesen" a kurzus befejezéséhez nem azt "kiránduljuk le", amit a T. Úr megadott, mert hideg van, E. éppen szobatisztul és rémálmom, hogy az erdő közepén fogunk állni, az összes pót és pótpót cucc összepisilve, E. meg "agyonfázik".

Ezért kerestünk egy olyan célpontot, ami városban van és bármikor megszakítható.
Tatára megyünk, egy multi meg legalább egy hagyományos ládát fogunk keresni.
Terv:
1. Cseke-rülő (GCCSEK), 6 pontos multiláda
és ezek valamelyike
2. Tatai sasbérc (GCTTSB) hagyományos láda
3. Lovas szikla (GCttls) hagyományos láda

4. Esterházy-kastély és parkja (GCTaEs) hagyományos láda
5. 600 éves vár (GCTAVA) hagyományos láda

Van látnivaló Tatán :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

október 31.
Célpont: Cseke-rülő (GCCSEK), 6 pontos multiláda, 7. a cukrászda ;)
Érdekessége, hogy a 3. pont koordinátáit (az igazi láda helyét) az első két pontnál megadott feltételek alapján kell kiszámolni, nem adta meg a rejtő. Ezért különösen oda kell figyelni, nehogy valami elkerülje a figyelmünket.

"Természetesen"  - hiszen azt hittem hideg lesz és overállba öltöztettem a gyerekeket - ragyog a Nap... Nem baj, sőt, viszont levetkőztetem őket :)))
A gyerekek múlt hét óta várják az indulást, már teljes díszben álldogálnak az ajtóban 9-kor!

Megérkezünk a kiindulási ponthoz, van parkoló is, szuper! 

1. pont: egy "köves" hely az Öreg-tó partján. Nem tudom mi volt ma, a nagyobbik lányom találta meg egy kivételével az összes ládát...A parton találtunk egy malmot (háromról tudunk a településen: Cifra malom, "Parti malom", és még egy az Angolpark felé haladva. Vajon hány van?)

Kicsit átszerelkezünk (a kicsi hátrakerül), aztán továbbindulunk. A keresés leírása nagyon korrekt, a papír szerint haladva (nagyobbikunk a navigétör), elhaladunk a Zenepavilon mellett, amely egy nagyon szép parkban van.
Sajnos nem tudok ellenállni az ősz színeinek, kb. ezer képet készítek...
 (Fent egy csörgőfa.)

Nem a megadott úton közelítjük meg az Angolparkot, hanem oldalt a Sport utcáról. (Bent már látjuk, hogy a Parknak több bejárata van.)


Az egyik főnix
 A Park gyönyörű, gondozott, tiszta... Az épületek kissé elhanyagoltak, de nem vészesen. Kicsit sajnáltam, hogy a Kiskastélyt és a Törökmecsetet nem lehet látogatni.

2. pont: Angolpark, Kiskastély. Oldalról érkeztünk, ezért nem látjuk a Pálmaházat, rögtön a Kiskastélynál találjuk magunkat.
Kisebbik lányom sikít a gyönyörűségtől, mert még működik a szökőkút :)))


A Kiskastélynál a koordináta-számításnál kis vita támad, de végül sikerül összeadnunk (egy tanító, egy matematikus és egy harmadikos csak megküzdött vele)... Felírjuk, megyünk tovább.
Elhaladunk a Szabadtéri színpad mellett, majd lentről csodáljuk meg.
Megtaláljuk a platánsort, valóban nagyon szépek, magasak.

Kiérünk a tó partjára, biztos elfáradtunk, mert keressük a Kazinczy emlékpadot :)))

 A barlangot nem nézzük meg.


A Törökmecset gyönyörű.

Sajnos az emlékpadnál valaki horgászik, ezért csak az emléktáblát fotózzuk le és menetelünk tovább.


3. pont: Közben én csendben drukkolok, hogy jók-e a koordinátáink, főleg mikor az ösvényt elhagyjuk és keresni kezdünk a susnyásban.
Az aljnövényzet jól járható, mondjuk egy kistermetű 3 éves eléggé megküzd vele :)
Megtaláljuk a ládát, nagyon jó rejtés!

4. pont: Kishíd. Elindulunk vissza a tó felé.
Megvan a híd, megszámoljuk az Y-okat.

5. pont: tájékoztató tábla. A part mentén sétálunk, a táblát nem találjuk meg. (Elvitték?) Egy nagy kupac avar viszont feltűnik a lányoknak, és jól eljátszanak benne. 

Ilyen furcsa valamit találunk, többet is. Szakvéleményt kérnek tőlem, de csak annyit tudok megállapítani, hogy valószínűleg valamilyen termés... A szára is megvan, szétszedve látszanak a rostjai és növényszaga van. Mi ez? A mérete kb. kézilabdányi, puha...
(Én arra a különleges platánra gyanakszom ami a Parkban él, de nem tudom.)6. pont: műromok. A gyerekeknek is sikerül megfejteni a szót "műromok". Mik azok a műromok? Többes számuk? Műromokok?

Nem eredeti rom, egy XIII. századi kolostor építőköveit szállíttatták ide, és Ch. Moreau építész hozta létre az építményt az Esterházyak megrendelésére 1801-ben. 

Én is ott voltam, tényleg :)
Mindenki kellemesen elfáradt, elhatározzuk, hogy megkeressük a kiegészítő pontot, a cukrászdát.
Most másik oldalról érkezünk a szökőkúthoz, és azon az oldalbejáraton megyünk ki, ahol bejöttünk a Parkba.

7. pont: Cukrászda. N 47° 38,828' E 18° 19,786' [GCCSEK+Sütemény]
Ajánlott süti: somlói kocka. Mivel én nem szeretem az édességet, ítéletet sem mondhatok, a többiek szerint nagyon finom. Viszont borzasztó drága. Aki benéz ide, vigyen magával jó sok pénzt, mert a mi pesti árainknál több. (Somlói kocka 440.-, Nagymama csokitortája 350.-)

A kocsinál befaljuk a zsákmányt, és indulunk hazafelé.
Az egész séta kb. 4 órát vett igénybe, kellemes volt, de úgy látszik a gyerekeknek elég:

(A nagy természetesen nem ebben az életveszélyes pozícióban utazott, csak a kép kedvéért rogyott össze!)
Összességében jól töltöttük a napot, az elején volt egy kis fennakadás, mert az M1-en történt valami (nem tudjuk, nem vittünk rádiót), amitől teljesen állt a sor, az 1-es út is teli volt, a régi 1-esen viszont jól tudtunk haladni, szerencsére kicsit ismerjük a terepet.

Tatán és Tatabányán sok megnéznivaló akad, ezért még biztosan visszajövünk: a gyerekek a barlangokat akarták még megnézni, én a fent felsorolt helyeket. A Turul-tanösvény is érdekel Tatabányán, meg a Samu-barlang... Van választék, ajánlom mindenkinek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése