2013. március 4., hétfő

Családon belüli erőszak, megint

"De tudom, hogy sajnálja, hisz’ ma virágot küldött.
A mai különleges nap volt.
Ma volt a temetésem.
Tegnap éjjel agyonvert.
Ha lett volna erőm és bátorságom, hogy elhagyjam,
ma nem kaptam volna
virágot."

"Virágok" - Paulette Kelly verse - "Ajánlom minden bántalmazott nőnek"

Nagyon régen volt már (tán igaz se volt), amikor a NaNE-ban telefonügyeletes-önkéntes voltam... Az akkori megjegyzések ("mit érdekelnek _azok_ téged?!" "ez csak _olyanokkal_ történhet meg!" - megjegyzés: kik azok az ők és milyenek az olyanok?) ma már csak azért nem hangzanak el, mert tisztelik a koromat és ismerik a gyilkos pillantásomat _ilyen_ kérdésekkor... (megjegyzés: ilyen= címkéző, kirekesztő, hárító)

Már rég nem dolgozom ezen a vonalon, de azóta is (azóta= majdnem 15 év) megtalálnak azok, akik elszenvedtek valaha vagy szenvednek ma is bántalmazástól. Vagy rondábban és ütősebben hangzik, ha azt mondom hogy családon belüli erőszaktól.
(Egyik gumicsontom a molesztált vagy bántalmazott kismamák szüléskísérése, de ez most nem téma, csak leírom hátha egy rászoruló épp így talál meg.)

Ma is megszólított valaki, akit nagyon szeretek, egy határtalanul kedves és odaadó ember, aki mindenkinek csak jót ad... Hogy hallottam-e hogy járt... És elmesélte a sajnos tipikus sztorit a bántalmazó pasiról, aki először mézesmázos, majd elszigetel, megaláz, mások előtt megszégyenít, lelkileg-verbálisan-fizikailag bántalmaz, elveszi az önbecsülésed... És sorolhatnám még... Komolyan, mindig zúzhatnékom van amikor hallgatom ezeket a nőket. (De azért hallgatom, mert tudom őket hallani és érteni, és talán ezzel segíthetek nekik.) Ha gyerek is van a történetben, egy nagyságrenddel megugrik a zúzhatnék... De ezt nem ragozom, mert szívből remélem hogy bennetek is ez zajlik le.

Na, neki szedtem össze a kapaszkodókat, de inkább ide írom, hátha másnak is segít.

Első körben a NaNE oldalát javaslom böngészni. Rengeteg olvasnivaló van a családon belüli erőszakról letölthető formátumban is, és van fenn könyv alakú szakirodalom is, a webáruházban megvásárolható.
Akinek szüksége van rá vagy nem tudja hogy szüksége van-e rá, hívja a segélyvonalat: Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala 06-80-505-101 (szerda kivételével minden este 6 és 10 között). 

Ízelítőnek:
Kedvencem a Miért marad? (mert ez a tipikus kérdés, ami nem segít, viszont mindig elhangzik, gyakran hülyézéssel körítve) 

A szóróanyagok között olyan kincseket lehet találni, mint Személyes biztonsági/menekülési terv bántalmazott nőknek, vagy Érzelmi erőszak, vagy A jól működő párkapcsolat (ha nemcsak nekünk nem sikerült, de mintánk sincs) vagy megerősítésnek (miért érdemes elindulni) Gyerekek és a párkapcsolati erőszak.

Megvásárolható a Szavakkal verve, a De hiszen azt mondja, hogy szeret! Vagy csak uralkodni akar?, a MIÉRT BÁNTALMAZ? MIÉRT BÁNTALMAZHAT?, a Hétköznapi hímsovinizmus.
Csupa jó és hasznos könyv olyanoknak, akik nem dugják homokba a fejüket és nem legyintenek.  

Vannak aztán férfiak, akiknek fontos ez a téma: Stop férfierőszak projekt
Szintén rengeteg megvásárolható és letölthető irodalom van a témában.

Aki a videókat szereti: Párkapcsolati erőszak alapismeretek

És sokakhoz eljutott az a kisfilm is, ami a családon belüli erőszakról szólt Sós Bálint: Háztartási balesetek.
Nemrég, a Nők elleni erőszak napján (febr. 14.) az Egymillió nő ébredése (One billion rising) flash mobon nagyon sokan táncoltak... (A 2:11-nél lökdösődő nő nálam is kihúzta a gyufát.)


A PATENT Jogvédő Egyesületnél kérhető ingyenes jogsegély szerdánként 16 és 18 óra között, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06-70-252-5254 mobilszámon és a jog@patent.org.hu e-mail címen keresztül, és szintén nagyon hasznos letölthető anyagok vannak a témával kapcsolatosan (is).

Gyermekjogokról a Gyermek jogházon lehet olvasni sokféle írást.

Nem tartozik teljesen ide, de egy iskolai beszélgetés alkalmával elhangzott egy tanár szájából, hogy "bezzeg régen milyen jó volt hogy le lehetett keverni egy pofont..." Megjegyzem, az illető fiatalabb nálam, vagyis olyan régre nem gondolhat vissza... Mindenesetre szívesen kihívnám egy menetre...
Neki, szeretettel (és erőltetett vigyorral): Hogyan kell demokráciában élni? segédanyag pedagógusoknak
Illetve ajánlom szeretettel kedvenc pszichológusaimat, ha kell az első ülések árába beszállok...

A bántalmazás utáni gyógyulásban nagy segítség, ha az ember talál valamilyen módot a rekreációra. A mai kedves beszélgetőtársam az agykontrollt mondta, mint olyant ami régen nagy örömet okozott neki. Emlékeztem hogy van egy Sikerek könyv, de megtaláltam weben fórumos formában is: Esettanulmányok.hu.
Letölthető sikertörténetek, meditációk az Agykontroll.hu-ról
Klubok, mert a szociális kapcsolatok is fontosak...

Írhatnék erről még sokat, de a linkeken már nálam sokkal okosabbak írtak, az én eszmefuttatásaimra már nincs szükség... A vers, amivel kezdtem, nagyon is aktuális, nagyon is élő, csak nem hisszük el, mert jó sorunk van vagy mert mi nem bántalmazunk... De másokat bántanak, és ne legyünk gyávák szólni, ne legyünk gyávák segíteni.
És itt ne gondoljatok nagy dolgokra: lehet hogy a másiknak csak egy szalmaszál kell hogy el merjen indulni, hogy ki merjen állni magáért. Vagy a másik oldalnak elég a jelzés: látjuk, tudunk róla, nem hagyjuk a barátnőnket, a testvérünket. Lehet, hogy az áldozat pont időt nyer és esélyt kap a "menekülésre".
Ez nekünk _semmibe nem kerül_.Ők már kiállnak magukért ha felnőnek, én a támasztóasszony vagyok
2 megjegyzés:

  1. pynky, attól ilyen szép a világ, hogy olyan emberek élnek benne, mint például Te! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) De azért te sem vagy piskóta :)))

      Törlés