2015. július 16., csütörtök

Kapcsolatok - napi EMK 7.

Kapcsolat - a kapocs szóból ered...
Mostanában többször előfordult, hogy olyan ember aki tőlem tanult valamit, számomra vállalhatatlan kijelentéseket tett. (Most van a pride-időszak meg az amerikaiak is szavaztak a meleg házasságról.)

Volt a szivárvány-avatar hullám: ilyenekben én nem veszek részt az első hoaxok óta... Van egy véleményem és hozzáállásom a dolgokhoz, de ha lehet igyekszem kimaradni a "csoportos meghibbanásokból".

Gondolatok futnak az agyamban, hogy megnézzem mi fontos nekem egy másik emberben... mi az ami kapocs kell legyen, különben nem tud lenni őszinte szándékom a kapcsolatra.

Van ez a fránya elfogadó attitűd az EMK-ban is meg a haptonómiában is, ami szerint én élek. (Persze van amikor nem sikerül, de nem vagyok tökéletes szerencsére...)

Van az, hogy olyan értékek mint az őszinteség, egyenrangúság, megbecsülés, szabadság, szeretet a másik számára is legyenek fontosak (közös értékrend).

Hogy legyek hiteles és koherens ha álmomból vernek is fel.

Van az, hogy magamat szerelem, magamat fejlesztem, magamat nézem meg először - nem a másikat ekézem és ítélem el és négyelem fel ha konfliktusunk van.

És amikor látok valakit, aki (agyból) tudja, tudná, de nem hajlandó ezeket az elveket magáévá tenni, akkor nincs őszinte szándékom a kapcsolatra.

De felvetődik az a fájdalmas dolog, hogy "te jó ég, mit gondolnak rólam akik tudják hogy hozzám járt?!"
Ilyenkor félelem van bennem, hogy mindaz amit felépítettem 5-10-15 év alatt, azt romba döntik mások... Mert mi van ha rólam is azt gondolják ...?

És leülök (akár csak virtuálisan, kutyasétáltatás közben) magammal szemben és előveszem az EMK-t.
Mi van veled amikor arra gondolsz aki vagy?
Mi van veled, amikor arra gondolsz hogy elvész ez ami van?
Mi van veled amikor tanítasz?
Mi van veled amikor arra gondolsz, hogy az előtted járókat (Marshall,... Nada, ...,Julianna..., Chris R., JLD) is beszennyezik veled együtt?
Mi van veled ha arra gondolsz, hogy a gyerekeidet ilyen elvek mentén neveled?
Mi van veled amikor az a gondolatod, hogy a másik gyerekei majd ugyanazokat az elveket vallják amiket a szüleik és a te gyerekeid is széllel szembe fognak .... ?
[mi van veled? = hogy érzed magad és mire van szükséged?]

... és tovább, és tovább, és tovább...
hogy használjam a modellt, mert általa világossá válnak a dolgok. Egyszerűvé, átláthatóvá, és kielégülnek a szükségleteim:  az őszinteség (magammal is), magam felé fordulás (empátia), a hitelesség ("mindenáron"), a megértés, a szabadság (itt most a gondolatoké)...

És amikor a végére jutok:
Köszönöm minden ismerősömnek és barátomnak, akivel megvan a közös értékrend, hogy olvashatom őket, mert ilyenkor megnyugszom.

Köszönöm minden ismerősömnek, akivel nincs közös értékrendünk, hogy ez kiderült, mert ebből tisztánlátást kapok, amitől szintén megnyugszom.

Köszönöm magamnak és azoknak akiktől tanulhatok, hogy egyre jobban tudom használni az EMK modelljét saját magam és mások életének szebbé tételére (ilyenkor elégedett és lelkes vagyok).Neki minden roppant egyszerű...

1 megjegyzés:

  1. Drága Pynky! Amikor ilyen sorokat olvashatok tőled, elszánttá és tettre késszé tesz, mert mintát és hitelességet kapok általa. Ezt köszönöm
    Amikor eközben magamba nézek, aggodalom, buzonytalanság, remény van bennem, mert minőségre, önazonosságra, van szükségem, és arra kérem magam, hogy nézzem meg mennyit fejlődtem az elmúlt években, mert az nyugalmat adhat abban is, hogy a közös értékrendem Veled, egyre stabilabb lábakon áll! Erre a kérésemre IGEN a válaszom, szóval megyek is magamra nézni:)

    VálaszTörlés