2015. július 8., szerda

Megszerelni a másikat vagy megvárni amíg ő maga dönt? - napi EMK 5.

Amikor ismerkedtem az EMK-val, sokszor hallottam hogy "ne akard megszerelni"... De meg akarom, mert gyorsabb, szebb, jobb, hatékonyabb megoldás születik!!!
Na, persze: ahogy azt Móricka elképzeli - mert az nem az Ő megoldása lenne, hanem az enyém.

Sokszor kérdezik: mi van akkor, ha látod hogy valaki akit szeretsz "nem jól", "hiábavalóan" stb. csinál valamit... Mi van? Semmi, mondom én. Nézz magadra: miért született az a gondolatod, ahogy amit a másik csinál nem jó vagy hiábavaló vagy bármilyen? Melyik szükségleted az amelyik jelez neked? Ki tudnád-e úgy is elégíteni ezt a szükségletedet, hogy nem "szerelsz", "mentesz" meg mást, akinek talán (általában) nincs is rá szüksége?
És kérdezem, hogy ha megszerelem és megmentem, akkor hol marad az egyenrangúság, a személyes felelősségvállalás, a szabadság, a tudatosság, a kompetencia? (Az enyém és az övé...)

Úgyhogy én nem szerelek meg senkit, legalábbis nagyon igyekszem hogy megálljam.
Törekszem erre a saját családomban is, bár ez sokkal nehezebb, mert mindannyiuk jóléte és jólléte fontos nekem...Van olyan, akinek egy döntéshez 8 év kell (döbbenetes!), mert a "legvilágítóbb" szükségletei (amiket értékeknek is nevezhetünk) a hűség, az elkötelezettség, a megbízhatóság, a koherencia... Ettől ő nem, de te komm. trénerként hallod ahogy a hiányzó szükségletei egyre hangosabban kiabálnak: a megbecsülés, az egyenrangúság, a szabadság, az egyértelműség, a közös értékrend...

De tartod a szád, legalábbis mérsékelten szólsz be, mert nem akarod megszerelni...

Aztán egyre ritkábban esik szó az első feléről és egyre többet a másikról... A hiányokról... Később már csak a hiányokat hallod és látod a másikat kínlódni. De nem szólsz, mert ha egyenrangúság van, ha van hited és meggyőződésed azzal kapcsolatban, hogy a neki legjobbat képes dönteni, akkor csak ezt teheted. Állhatsz mögötte, hogy tudja: bármikor ott vagy ha kellesz, de nem akarsz helyette dönteni.

Ha nem szerelsz, az ő döntése lesz. (Önállóság, személyes felelősségvállalás, önbecsülés, magabiztosság............................................)
Ha megszereled, a tiéd. (Önállóság, személyes felelősségvállalás, önbecsülés, magabiztosság............................................)

Amikor arra gondolok, hogy a napokban megszületett egy megfontolt, felelősségteljes döntés, akkor elégedett és büszke vagyok, mert közös értékrendet, bátorságot, erőt és meggyőződést látok. Ezt köszönöm :)

Azt hiszem, csak elkötelezett, megbecsülésben gazdag, közös értékrend vezérelte éveket kívánhatok...

Emma kedvenc virága a mezei katáng


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése