2017. november 21., kedd

Koraszülöttek világnapja volt

Személyesen és szakmailag is nagyon fontos nekem a téma: én magam is koraszülött voltam, és később ez motivált arra, hogy spec hordozási tanácsadóként (és egyéb szakterületeken) koraszülöttekre specializálódjak, illetve hogy a Péterfy S. utcai Kórház PIC részlegén dolgozzak, mint önkéntes segítő.

Folyamatosan dolgozom új és új családokkal, de nagy örömömre rendszeresen összetalálkozom személyesen vagy virtuálisan "régiekkel" is.

Reggel a kollégám már írt nekem a KORE Családi napról*, hogy többedik ember szólítja meg, hogy ez "Pynky kendője, ezt én is használtam"... Van-e ennél nagyobb, fontosabb, szívmelengetőbb elismerés? Hogy évek múlva, egy teljesen idegen emberhez odamegy valaki, és ezt mondja... Köszönöm mindenkinek, aki emlékszik rám. Remélem, minél több szép emléketek van arról, amikor én dolgoztam veletek. És akiknek nem pozitív, azok miatt kicsit szomorú vagyok, de vigasztal, hogy mindig a legjobb tudásomnak/állapotomnak megfelelően igyekeztem dolgozni, akkor is ha nem sikerült.

Nem titok, hogy az vagyok, aki saját szabályok szerint dolgozik... és igen: néha előfordul, hogy egy-egy család "megmarad" a szívemben. (Bár tapasztalatból tudjuk, hogy mindenkire emlékszem, csak van amikor idő kell, hogy előjöjjön az emlék ;) )
Egyik ilyen "családommal" futottam össze a KORE Családi napon szombat este, nagy örömömre. Annyira röhögtem utána, mert Gabi (az anya) már mondta, hogy várt, mert látott a vendéglistán, de G. (az apa) nagyon meglepődött, amikor őt is jól megöleltem. Nyilván vele nem vagyok még annyira sem közvetlen kapcsolatban mint a feleségével...
Engem is elkapott a varázslat, ahogy ott voltak a lufik
Velük x évvel ezelőtt a Péterfyben találkoztam, és G. (az apa) azonnal megvett kilóra azzal, amit a lányairól mondott. (Ezt nem írom ki, de szívesen elmesélem ha valakit érdekel, hogyan érintett engem.)
Ott volt a két kis gombóc, tényleg kicsik voltak. Nem fogom őket elfelejteni, a retinámba égett a kép.
És most láttam őket körbe rohangálni, csúszdázni, teljes átéléssel, gumiarcú mimikával magyarázni... félni, bátornak lenni, lelkesnek lenni, örülni...
[Amikor ezt látom, meghatott vagyok, és boldog, mert kielégül a mások életének szebbé tétele, egészség és fejlődés iránti szükségletem. Köszönöm :)]
Ez tényleg tud ciki lenni, mikor ott állok a kólámmal az asztal mellett, jön a kiscsaj a lufijaival, és olyan átéléssel magyarázza a dolgait, hogy nyelnem kell a könnyeimet, hogy ilyen csodálatos emberek lettek belőlük.

Egyikük az apájával - családi fotó
Meg amikor a képhez átöleltem őket, és hozzám bújtak, úgy, hogy utána már nem is karoltam át őket. Megvolt a pillanat, ahogy régen is, amikor összetalálkoztunk egy időre. Aztán továbbrohantak...

Az évek során számtalan "koraszülöttes" ismeretséget/barátságot kötöttem, köszönöm a sok-sok tapasztalatot mindenkinek, és remélem, hogy oktatóként/iskolavezetőként hitelesen és hatékonyan tudom továbbadni a jövendő kollégáimnak.

Még egy eszembe jutott: amikor dúlaként voltam jelen és dolgoztam az édesanyával azon, hogy Peti minél tovább "pocakban maradjon", és végül "egészen nagy" súllyal született meg. Ez is egyike volt azon pillanatoknak az életemben, amikre mindig fogok emlékezni.

Ez a személyes történetem volt...

Általánosságban pedig: számtalan szerintem hiteles szakember kitette a profilképére a koraszülöttes logót... Öröm volt ezt látni: közös értékrendet, egyértelműséget kaptam belőle. Köszönöm, többiek :)
Kollégáim, a Babbások kaptak tőlem kitűzőt... Ezeknél jobb képeket nem tudtunk lőni...

Kati árnyékol

"Most mondhatnám, hogy nem szoktam mások mellét nézni,
de ez nem lenne igaz." - az idézet forrása a férjem
(bocs, de ez jutott eszembe erről a képről)

Nem koraszülöttes, de mai, és válasz arra, hogy miért érdemes "ezt" "így" csinálni... Ma, amikor odaértem Fruzsiékhoz dolgozni, mesélte, hogy a nagyobbik fia nem akart menni óvodába, amikor meghallotta hogy érkezem. "Inkább itthon maradok, megvárom Pynkyt." Azt most nem mondta, de tudjuk, hogy "mert Pynky a barátom". Befektetek a jövőbe, kérem :)))


*KORE: Koraszülöttekért Országos Egyesület https://koraszulott.com
Én nagyon tisztelem a KORE csapatát azért, ahogy és amennyit dolgoznak a koraszülöttekért. Ide még jöhetne mindenféle csöpögős duma, de most inkább kihagyom. Majd legközelebb ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése